Endüstriyel Tesislerde Yangın Tedbirlerinin Önemi
Salı Ekim 10th, 2017

Endüstriyel Tesislerde Yangın Tedbirlerinin Önemi

Securitas İtfaiye Hizmetleri Genel Müdürü Uğur Yertut kaleme aldı. İtfaiye çözümleri ile Endüstriyel yangınların nasıl üstesinden geliyorlar?

Endüstriyel tesislerde yangın tehdidi her zaman mevcut. Çevresel ve mekanik faktörler dikkate alınmasa dahi bu faktörlerden kaynaklı yangınlar çıkabilir. Özellikle, ağır teçhizat, büyük depolama tankları veya tüm tesislerin yangına maruz kalabileceği ve yangının hızla büyük ölçekli bir olaya dönüşebileceği düşüncesi endüstriyel tesislerde rahatsız edici bir durumdur.

Endüstriyel tesislerde yangının ön görülemeyen doğasından dolayı itfaiye ekibinin sürekli müdahale ekipmanları ile hazır olması çok önemlidir. Endüstriyel yangınlar çok tehlikeli ve kolaylıkla söndürülemez. Yağ, benzin, solvent ve diğer yanıcı sıvılar sürekli yangını besler ve diğer tüm yangınlardan daha sıcak ve daha yakıcı hale gelir.

Dahası, endüstriyel yangınlar patlayıcı (sıkışan gaz buharı), parlayıcı olabilir. Bu patlamalar ve parlamalar tehlikeli durumdan yangın mahallini ve çevresini felaket dönüştürür. Bu patlama ve parlamalar saniyeler içinde yanıp söner.

Aynı zamanda, endüstriyel tesislerin hızlı değişen şartlarına dinamik bir şekilde ayak uydurmak gerekir. Bu ayak uydurma, farklı aşamalar ile sürdürülebilir hale getirebilir. Bunlar;

  • Önceden planlanmış taktikler
  • Planlı eğitimler
  • Gece-gündüz tatbikatları
  • Büyük yangınlara müdahale edebilecek teçhizatları hazır bulundurma

Securitas İtfaiye Hizmetleri, Süreci Nasıl Yönetiyor?

Securitas İtfaiye Hizmetleri, endüstriyel tesislerde yapmış olduğu yangın risk analizleri sonrasında, yangına yapılacak müdahale tekniklerini belirler. Özel köpük püskürtücüleri, yüksek basınçlı taşınabilir yangın su pompaları, one seven köpük, köpük konsantreleri ve taşınabilir yangın ekipmanları da dâhil olmak üzere yangına müdahale etmek için hazır bekler.

İtfaiyeciler tarafından geliştirilen ve dünyanın dört bir yanındaki endüstriyel tesis yangınlarında kullanılan WF&HC (Williams Fire & Hazard Control) ürünlerini Securitas İtfaiye personeli de kullanmakta ve ürün kullanımı ile ilgili eğitimleri almaktadır.

Endüstriyel tesis yangınlarını söndürmek için itfaiye ekibi disiplinli olmak ve karmaşık taktikler ile özel söndürücü kimyasallar kullanmak zorunda kalabilirler. Rafinerilerde, depolama terminallerinde, gemilerde, doğalgaz tesislerinde, arama platformlarında gaz yangınları ile karşılaşabilirsiniz. Bu tür yangınlara ne şekilde müdahale edeceğinizi daha önceden deneyimlemiş ve olay anında meydana gelen yangın ve patlamalara hangi söndürme teknikleri ile müdahale edeceğinizi bilmek ve söndürme tekniklerini geliştirmek, tüm projelerimizde birincil önceliğimiz.

Securitas’ın Yangın Teçhizat Teknolojisi Nasıl Gelişti?

Endüstriyel tesis yangınlarında deneyimlemiş olduğumuz tüm ürünlerin içinde en etkili köpük türü WF&HC nin geliştirdiği Thunderstorm AFFF (Alcohol-Resistant Aqueous Film-Forming Foam)ürünüdür. Bu köpük türü hem hidrokarbon hem de kutuplu solvent yangınlarında standart haline geldi.

Hızlı ve doyurucu müdahale edebilmek için de yeterli su kaynağına erişim de, endüstriyel yangınlarda işimizi kolaylaştırmaya yarayan diğer bir unsurdu. Bu nedenle 7.25 inc (18.41cm) besleme hattını hayata geçirdik.

Endüstriyel Yangınlarda İlk Müdahale Nasıl Olmalıdır?

Endüstriyel yangınlar hızlı bir şekilde yükselebilir ve büyür, Genellikle yağ, benzin veya diğer yanıcı sıvılar yanar. Yangın sırasında birçok olumsuzluk meydana gelebilir. Bunların hepsine hazırlıklı olmak gerekir. Aşırı sıcaktan depo çökebilir, hidrant hatlarını besleyen su boruları kırılabilir, yakıtın başka bir tanka sevkini sağlayacak pompa ve izolasyon vanalar arızalana bilir. Bu aksaklıklar ile yakıt sızıntısı durdurulamaz ve yangın yoğunlaşmaya devam ettikçe önünüzde iki seçenek kalır. Birincisi yangını söndürmeye devam etmek, ikincisi ise yanmaya bırakmak.

Bu noktada birinci seçenek ile yangını söndürmeye devam etmek, yangın mahallinde bulunan henüz yanmamış veya dökülmemiş yakıttan tasarruf sağlayacaktır. Ancak bununla birlikte sahanın temizliği için temizlik görevlilerinin kullanılmasını gerektirecek, işletme faaliyetlerine ara verecek ve uzun vadeli bir işletme zararı oluşmasına neden olacaktır.

İkinci seçenek ile geri kalan hidrokarbonların yanmasına izin vermek, temelden siteyi (tehlikeli alanı) gazdan arındırmak. Ardından tesisin tekrar hizmete alınması için güvenli ortamın sağlanmasıyla işe başlayabilir.

Bu iki seçenekten birinin uygulanabilmesi için; tesis operatörleri, tesis yetkilileri ve müdahale ekibi veya devlet görevlileri ile müdahale ekibinin ortak karar vermesi gerekir. Nihai karar tesisin güvenliği ve emniyeti içindir.

Yangın Sonrası Neler Yapılmalıdır?

Yangın sonrasında yapılacak temizlik sırasında reflash’ı yani tekrar alevlenmeyi önlemek için sahada gerekli araç, gereç ve ekipman hazırlıklarıyla birlikte, müdahaleyi yapacak ekibin hazır bulundurulması gereklidir.

Endüstriyel yangınlara acilen müdahale edilmesi hazırlıklara bağlıdır. Her ürünün, ekipmanın, aracın yedeklenmesi gerekir. Unutulmaması gereken en önemli husus ise hiçbir yangın birbirinin aynısı olmaz. Bu yüzden sürekli eğitim ve tatbikat yapılmalı, bu eğitim ve tatbikatları senaryolar ile desteklenmelidir. Böylece yapacağımız müdahalelere taktiksel olarak hazırlanır uzmanlığımızı arttırırız.

Share:

Add your Comment